Rooibos algemeen

 

voor meer informatie over Sonnigdal Rooibos klik hier

 

Het verhaal van Rooibos begon aan het begin van de 20e eeuw in de omgeving van de prachtige Cederbergen in de Kaap Provincie. De lokale bevolking ontdekte als eerste hoe van de fijne, naaldachtige bladeren van de wilde ´Aspalathus Linearis´ plant een smakelijke en aromatische thee gemaakt kan worden. Zij wist hoe de planten geoogst moesten worden: ze met bijlen kappen, met hamers pletten en op hopen laten liggen om te fermenteren, waarna ze door de zon werden gedroogd. Tegenwoordig wordt Rooibos nog steeds op nagenoeg dezelfde wijze behandeld, maar de productiemethoden zijn natuurlijk meer gemechaniseerd en verfijnd.

In 1904 toonde de Russische immigrant Bejamin Ginsberg een bijzondere belangstelling voor Rooibos en hij onderkende de waarde van de plant als handelswaar. Ginsberg begon een ruilhandel met de lokale bevolking en startte de verkoop van Rooibos. Door het feit, dat hij een afstammeling was van een familie die eeuwen lang betrokken was bij de theehandel in Europa, had hij de kennis en de kunde om de nieuwe ´bergtee´ tot een succes te maken. Rond 1930 ontdekte de bekende geneesheer en natuurliefhebber, Dr. P. Le Fras Nortier, de waarde van Rooibos als landbouwproduct. Zijn enthousiasme inspireerde de boeren en zo nam de Rooibosteelt zijn aanvang. Door verbetering van verbouwingsmethoden en de schaarste van Ceylon thee gedurende die Tweede Wereldoorlog, steeg de productie constant. Na de Tweede Wereldoorlog stortte de rooibosmarkt echter ineen. In 1948 werd de ´Clanwilliam Teekoöperasie´ opgericht om hiermee nieuwe markten te openen, die echter zeer schaars waren. Op verzoek van de coöperatie werd in 1954 door het Ministerie van Landbouw de 'Rooibostee Beheerraad' ingesteld om de marketing te regelen, de prijzen te stabiliseren en de kwaliteit te verbeteren en te standariseren. Onder leiding van die Raad heeft de Rooibos een hoge vlucht genomen. De productiemethoden zijn steeds meer verfijnd en het distributienetwerk is uitgebreid, zodat men inmiddels wereldwijd geniet van de unieke kwaliteiten van Rooibos thee.

In 1993 werd besloten de Raad te privatiseren en 'Rooibos Beperk' (Rooibos N.V.) op te richten. Wat aan het begin van de vorige eeuw als een thuisteelt begon, is uitgegroeid tot een belangrijke bron van inkomsten voor een hele regio. 'Rooibos Beperk' is verantwoordelijk voor de wereldwijde distributie van Rooibos, maar de kwaliteitsbewaking is een van die belangrijkste taken van de maatschappij. Voordat de Rooibos aan verpakkers wordt verkocht, wordt deze eerst door 'Rooibos Beperk' gekeurd, gepasteuriseerd en gemengd. Ook de bijdrage van Rooibos aan de ontwikkeling van de Zuidafrikaanse economie is een missie, evenals de schepping van goede werksomstandigheden ter motivering van hiet toegewijde personeel.

 

Heilzaam

De medische wetenschap begint nu pas het positieve effect van Rooibos op de gezondsheid te ontdekken. Voortdurende onderzoeken bevestigen de enorme voordelen. Men heeft ontdekt, dat Rooibos verlichting brengt bij slapeloosheid, maagkrampen, zwaarlijvigheid evenals bij allergische symptomen zoals hooikoorts en astma. Rooibos is zuiver en natuurlijk, aangezien het geen toevoegingen, conserveringsmiddelen of kleurstoffen bevat. Rooibos bevat geen cafeïne en slechts zeer weinig tannine. Moeders vinden dat Rooibos algemene babyziekten zoals kolieken en maagkrampen verlicht. Als babys Rooibos naast hun normale voeding krijgen, dient dit als aanvulling op de dagelijkse behoefte aan calcium, mangaan en fluoride, die opgroeiende kinderen nodig hebben voor de ontwikkeling van sterke tanden en botten.

 

Veelzijdig

Aangezien Rooibos thee snel gezet en warm of koud gedronken kan worden, is het de ideale keuze voor een  verfrissend drankje bij elke gelegenheid. Warme Rooibos thee met (of zonder) melk, suiker, citroen of honing is de ideale drank voor elk moment van de dag. Op een warme zomerdag is Rooibos een heerlijke koude drank. Gemengd met vruchtesap, een mousserende of rode wijn, is dit een sprankelend drankje of punch voor elke gelegenheid. De fijne, aromatische geur en volle smaak van Rooibos kan veilig en in onbeperkte hoeveelheden de hele dag door gedronken worden, zonder enige nadelige bijwerkingen. Rooibos kan in veel gerechten als vervanging voor vloeistoffen t.b.v. smaak en/of kleur toegepast worden. Rooibos is ook een voortreffelijke basis voor soepen, ragouts, stoofgerechten en sausen én, aangezien het een natuurlijk middel is om vlees zacht te maken, Rooibos is ook ideaal voor marinades.

 

 

Het Productieproces

In het verleden werd de thee gemaakt van wilde planten, tegenwoordig wordt Rooibos echter gekweekt en op plantages verbouwd. Het zaad wordt vanaf februari tot maart geplant en de zaailingen worden de eerste 18 maanden zorgvuldig verzorgd, waarna ze voor het eerst geoogst kunnen worden. De Rooibos wordt in schoven gebonden, gekerfd en tussen rollen gekneusd om het fermentatieproces op gang te brengen. De Rooibos wordt in dunne laagjes uitgespreid om in het warme zonlicht te drogen. Daarna wordt hij met speciale vacuümzuigers opgezogen, waarna hij bij Rooibos Beperk wordt afgeleverd. Bij Rooibos Beperk wordt de Rooibos door een technisch perfect pasteurisatieproces gezuiverd en vervolgens weer op een bijzondere manier gedroogd. Tussentijds wordt de bakteriologische huishouding streng gecontroleerd om een hygiënisch veilig product te garanderen. Rooibos wordt uiteindelijk gewogen, verpakt en onder verschillende handelsmerken (los en in theezakjes) over de hele wereld verstuurd.

 

   

 

terug