Sithand'izingane

 
 

Sithand'izingane is een project met veel vrijwilligers, dat geleid wordt door Dominican Sisters. In Geluksdal, niet ver van Johannesburg, voorzien zij in dagopvang voor kleine kinderen en in naschoolse opvang voor wezen. Aan die kinderen worden, vaak samen met hun moeders, voedzame en vitaminerijke maaltijden verstrekt en tevens worden er leerzame activiteiten georganiseerd.

Verder krijgt een groep vrouwen naailessen en worden er onderwijs gegeven om het analfabetisme tegen te gaan.

Er wordt voedsel verstrekt aan 375 behoeftige kinderen. Dit voedsel wordt vijf keer per week uitgegeven op vijf plaatsen in twee townships.

Verder organiseren de zuster vakantieactiviteiten en twee keer per week wordt er een therapie gegeven aan kinderen van kinderhuishoudens.

Elke maand verdelen vrijwilligers meer dan 150 noodrantsoenen aan noodlijdende families. Hiervoor halen die families papier-, plastic- en metaalafval op, of werken in groentetuinen, ook een project van de Dominican Sisters.

Stichting Intabazwe heeft o.a. een aantal schooluniform projecten uitgevoerd, het schoolgeld en de boeken voor enkele meisjes betaald (en doet dat nog steeds) en een bibliotheek opgestart.

In 2009 brachten Hanni en Jos een bezoek aan Geluksdal en het Sithand'izingane project. We kwamen op zaterdag 14 februari in Johannesburg aan en werden afgehaald door Sr. Mary. We woonden voor de duur van ons verblijf in hun klooster in de township. Ze had een intensief en - naar bleek - aangrijpend programma voor ons. We zagen de alle activiteiten van het project, deelden voedsel mee uit aan schoolkinderen en spraken met Jean Williams van Biblionef over de bibliotheek. Ook bezochten we een huis in de township, waar schooltruien worden gebreid en  schooluniformen worden gemaakt. Verder hadden we een ontmoeting met Gloria en Sofie, twee van de drie meisjes, waar we het schoolgeld voor hebben betaald. Aan het einde van onze reis bezochten we in Kaapstad het kantoor van Biblionef. Alle personen, die we ontmoet hebben, waren zeer vriendelijk en uiterst gedreven.

foto's

Op 22 mei 2010 werd het 10-jarig bestaan van het project gevierd - bericht + foto┬┤s

terug